B12 Vitamin Eksikliği Mide Bulantısı Yapar mı?

B12, tüm doktorlar tarafından yıllardan beri vurgulanan önemli bir vitamin çeşididir. Eksikliğinde bir şeyleri hatırlayamama, geçici hafıza kaybı ve hatta Alzheimer hastalığına zemin hazırlayan bir sıra semptoma sebep olur. B12 eksikliğinde bütün vücut yavaş yavaş etkilenmeye başlar ve hücre yapınız bozulur.

Bunların neticesinde kansızlık, anemi gibi önemli kan hastalıkları ortaya çıkarken, tüm sindirim sisteminiz etkilenebilir. Sindirim sistemleri arasında şüphesiz ilk organ olarak akla mide gelir. Çünkü yiyecekler ve içecekler doğrudan midenizle temas eder ve belirli evrelerden geçtikten sonra bağırsaklara aktarılır.

Mide, yapısı gereği doğallığa yatkın ve hassastır. Stabil bir biçimde çalışması için belirli enzimlere, minerallere ve vitaminlere ihtiyaç duyar. Hâliyle B12 vitamini eksildiğinde, mide bulantısı gibi belirtilerle karşılaşabilirsiniz. Bu yüzden düzenli olarak her 3 ayda ya da 6 ayda bir vücudunuzun sağlığı için check-up adı verilen genel sağlık testleri uygulatmanız tavsiye edilir. Böylece farklı bir rahatsızlığınız var ise erken teşhis imkânı yakalayabilir, herhangi bir rahatsızlığınız olmaması için de önlemler alarak yaşam kalitenizden ödün vermemiş olursunuz.

B12 Vitamini ve Mide Bulantısı Video İçerik

Your browser does not support the video tag. https://www.midebulantisi.net/wp-content/uploads/2022/06/B12-Vitamini-Faydalari-ve-eksikligi.mp4

 

B12 Vitamininin Vücuda Faydaları Nelerdir?

B12 vitamini özellikle beynimizin ve sinir sistemimizin normal çalışabilmesi için oldukça önemlidir. Bunların yanında kandaki alyuvar sayısının artmasında da önemli bir rol üstlenir. DNA oluşumu ve düzenlenmesine de yardımcı olmaktadır.

Vücudumuzdaki neredeyse tüm hücrelerin metabolizması, yağ asitlerinin sentezlenmesi ve enerji üretilmesi için B12 vitaminine ihtiyaç duyar. B12 vitamini vücudumuzun folik asidi emmesine yardımcı olur ve depolanan enerjinin vücuda aktarılmasına yardımcı olur.

İnsan vücudunun neredeyse her saniye ürettiği binlerce alyuvar hücresinin çoğalmasında da kilit rol oynayan B12 vitamininin eksikliğinde alyuvar hücrelerinin çoğalması azalır. Buna bağlı anemi (kansızlık) gelişebilir.

Yapılan bilimsel araştırmalara göre ise 14 yaş üzerindeki kişilerin günlük ortalama 2.5 mcg (mikrogram) B12 vitamini alması gerekmektedir. Aşırı B12 vitamini alımında ise toksik etkisine rastlanılmamış olsa da vitamin takviyesi almadan önce bir doktora başvurulması gerekmektedir.

B12 Vitamini Nelerde Bulunur?

Birçok besin maddesinin içinde B12 vitamini bulunmaktadır. Buna karşın en çok bulunduğu yer ise hayvansal besinlerdir. Et ürünleri, süt ve süt ürünleri, yumurta gibi hayvansal gıdalar tüketerek B12 vitamini ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Bitkilerden temin edilemediği için vegan beslenme tarzında yaşayan kişilerin B12 vitamin seviyelerini kontrol ettirmeleri önerilir.

B12 Vitamini Eksikliğinin Belirtileri

Yeterli ve düzenli beslenen bireylerde karşılaşılmayan B12 vitamin eksikliği ciddi seviyelere ulaşması durumunda beyinde ve sinir sisteminde kalıcı hasarlara neden olabilir. Normal eksiklik seviyelerinde ise depresyon, hafıza ve hatırlama problemi, yorgunluk, zihin bulanıklığı gibi belirtiler gösterebilir. Yeterli beslenmeye rağmen B12 vitamin eksikliğinde ise kullanılan antibiyotik kloramfenikol ya da kloromisetin ilaçları göz önünde bulundurulur. Bu ilaçlar B12 vitamininin emilimini azalttığı için eksiklik belirtilerine sebep olabilmektedir. Diğer eksiklikleri ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • İştah kaybı
  • Kabızlık
  • Mide bulantısı
  • Anlam verilemeyen kilo kayıpları
  • El ve ayaklarda karıncalanma hissi
  • Refleks ve algılama problemleri
  • Anksiyete
  • Psikoz
  • Bunama
  • Anemi
  • İshal
  • Aritmi
  • Adet düzensizlikleri
  • Cilt sarılığı

B12 Eksikliği Mide Bulantısı Yapar mı?

Bu vitamin vücudumuzun temel yapı taşlarındandır. Eksikliğinde yukarıda saydığımız birçok belirtiye sebep olur. Yukarıdaki belirtileri incelediğimizde çoğunun sonucunda mide bulantısı şikayetleri olduğunu söyleyebiliriz. B12 eksikliği genel olarak doğrudan mide bulantısına sebep olmasa da diğer belirtileri genellikle mide bulantısının gelişmesine sebep olur.

B12 Vitamin Eksikliği Tedavisi

Gerekli tetkiklerin yapılmasının ardından B12 vitamin eksikliği tanısı konduysa doktorunuz size ihtiyaç halinde B12 vitamin takviyesi yazar. Genellikle beslenme alışkanlıklarını değiştirerek tedavi uygulanmasına rağmen belirtiler birden fazla ya da ciddi seviyedeyse takviye ilaç yazılabilmektedir.

 

Exit mobile version