Mide Bulantısı ve Halsizlik

Mide bulantısı ve halsizlik genel olarak yorgunluk, uyuşma, bir şeylere kayıtsız kalma ve bitkinlik isimleriyle tanımladığımız “halsizlik” durumu fiziki ve zihni veyahut hem fiziki hem zihni açıdan yorgun olduğumuzun kanıtı olmaktadır. Fiziki ve zihni yorgunluk birbirleriyle sıkça karıştırılan fakat aslında tamamen farklı olan geçici rahatsızlıklardır ve bu karışıklığa genellikle aynı anda ortaya çıkmaları neden olur. Bir insan eğer ki gereğinden fazla zaman süresince fiziki yorgunluk içinde kaldıysa bir süre sonra ister istemez zihnide yorulmaya başlayacak ve bitkin düşecektir. Fiziki yorgunluk ortaya çıktığında normal günlerdeki enerjimiz kaybolur ve birçok aktivitemiz yavaşlamaya başlar. Ancak zihni yorgunluklarda durum farklıdır. Zihinsel halsizlik durumlarında fiziki aktivitelerimizden ziyade beynimiz yavaşlamakta ve genellikle uyku durumuna geçmemize neden olmaktadır.

Mide bulantısı ve halsizlik çeşitli hastalıklara özgün olan bir semptomdur. Dolayısı ile birden fazla sebebi var olabilir. Fiziksel halsizlik ve mide bulantısında kişilerin karın kasları başta olmak üzere vücudunun diğer tüm kasları da normalde kolaylıkla yaptığı şeyleri daha yavaş ve ağrılı bir şekilde yapmaya başlar. Fiziki halsizlikler de genellikle mide kramplarının görülmesinin sebebi mide kaslarının yorgun düşmesi ve gelen besinleri öğütemeyecek olmasından kaynaklanmaktadır. Bu halsizliğe genellikle güç eksikliği ismi koyulmaktadır. Zihinsel halsizlik ve mide bulantısı ise genellikle sadece bir konuya odaklanmış olan kişilerde görülür. Kişilerin beyinsel fonksiyonlarının seviyelerini yükseltmeleri vücudun hormonal denge seviyesini bozacak ve buna bağlı olarak midenin bulanmasına yol açacaktır. Her zaman görülmese de zihinsel yorgunluklar genellikle fiziksel yorgunlukların sonucunda meydana gelir ya da onları beraberinde getirir. Halsizlik ve mide bulantısı çeken insanların günleri genel olarak uykulu ve bir o kadar sıkıntılı geçmektedir. Tam uyuyacakları sırada ortaya çıkan mide bulantıları onları uykularından mahrum ederler ve halsizliklerinin daha da artmalarına sebep olurlar.

Halsizlik şüphesiz ki mide bulantısı sorunu yaşayanların karşılaştığı en büyük ikinci semptom olarak karşımıza çıkmakta. Genellikle şiddetli bulantılar yaşayıp bunu kusmayla sonlandıran kişilerde oluşan halsizliğin nedeni bellidir. Fakat mide bulantısı ve halsizlik şikayetleriniz aynı anda başladıysa aşağıdaki sebeplerden dolayı doktora ya da en yakın sağlık birimine görünmeniz gerekebilir.

Mide bulantısı ve halsizliğin sebeplerine değinecek olursak bunları birkaç ana başlık altında kısaca özetlemeye çalışabiliriz.

Mide Bulantısı ve Halsizlik Neden Olur?

Mide bulantısı ve kusma şikayetleri sonrasında oluşan halsizliğin temel sebebi kaslarımızın kusma eylemini gerçekleştirirken çok fazla kasılması dolayısı ile vücudumuzun yorulması sebeplidir. Bu halsizliğin çözümü genellikle dinlenmektir fakat aynı anda başlayan mide bulantısı ve halsizlik şikayetleri genellikle dinlenmekle geçmeyebilir. Buna örnek olarak şunları sayabiliriz:

Uykusuzluk

Uykusuzluğun en çok öne çıkardığı reaksiyonu halsizliktir. Aynı zamanda mide bulantısı şikayetlerine de sebep olan uykusuzluktan dolayı mide bulantısı ve halsizlik sorunlarını aynı anda yaşayabilirsiniz. Bu durumda yapmanız gereken temel etkinlik vücudunuzu dinlendirmek adına uyumaktır. Eğer uykuya dalma konusunda sorun yaşıyorsanız, hamilelik durumunuz söz konusu değilse papatya ve rezene çaylarını tüketerek vücudunuzun rahatlamasını ve uykuya meyilini arttırabilirsiniz. Bunun için mide bulantısına iyi gelen çaylar kategorimizi ziyaret etmeniz yeterli olacaktır.

Hazımsızlık

Kısa aralıklarla yemek yemektense uzun aralar ve aniden ağır yemekler yerseniz başınıza gelebilecek yegane sorun mide bulantısı ve halsizliktir. Bunun temel sebebi ise midenizin açlıktan dolayı bir nevi dinlenme moduna geçmesi ve aniden tüklettiğiniz besinler için hazırlıklı olmamasıdır. Mideniz bu gibi durumlarda besinleri sindirmekte zorluk çekecektir. (bkz: hazımsızlık) Dolayısı ile bu şekilde beslenmelerden kaçırsanız, sık sık ve az az yemek yerseniz bu iki sorunu aynı anda yaşama olasılığınız oldukça düşecektir.

Anemi

Halk arasında kansızlık olarak bilinen anemilerin temel belirtisi halsizliktir. Genellikle halsizlik sonrası mide bulantısı gibi şikayetler de gözlemlenmiştir. Vücutta demir eksikliğine bağlı oluşan kansızlıktan dolayı bu şikayetleri yaşıyor olabilirsiniz.

Enfeksiyonlar

Vücudumuzun herhangi bir yerinde oluşan enfeksiyonlar savunma mekanizmamızı harekete geçirir ve genellikle bu durum ateş çıkması ve halsizlikle sonuçlanır. Enfeksiyonun oluştuğu sisteme bağlı bulantı şikayetleri de görülebilmektedir.

Vitamin Eksiklikleri

Özellikle demir, folik asit ve b12 gibi vitaminlerin eksikliklerinde de halsizlik ortaya çıkar. Bu süreçte dengeli ve düzenli beslenilmemesi durumunda halsizlikle birlikte bulantı kusma şikayetleri ortaya çıkabilir. Sürecin günlere yayılması durumunda doktora görünülmeli, tahlil sonuçlarına göre vitamin destek tedavisine başlanması gerekir.

Dehidrasyon

Vücudun ihtiyacı olandan fazla sıvı ve mineral kaybetmesi ortaya çıkan halsizliğin temel sebebi dehidrasyondur. Vücudun ihtiyacı olan sıvı ve elektrolitler yerine konmadığı takdirde ilk etapta halsizlik ve bulantı şikayeti meydana gelir, ardından bilinç bulanıklığı, senkop, kardiyak arrest gibi daha ciddi durumlar meydana gelebilir.

Zehirlenme

Zehirlenme durumunda vücudun vereceği ilk tepki mideden gelir. Şiddetli bulantılar ve ani başlayan kusmalar sonrası bağışıklık sistemimiz yavaşlayacağı için halsizlik durumları gözlenebilir. Tedavi edilmediği takdirde ölümcül sonuçlar doğurabilir.

Regl (Adet Kanaması)

Kasık ağrısı ve arkasından gelen halsizlik en çok regl dönemlerinde görülmektedir. Bu süreçte yaşanan istemsiz kasılmalardan dolayı vücut normalinden fazla efor harcar ve yorulmanıza neden olur. Özellikle adetin başlangıç zamanlarında halk arasında sökülme olarak anılan zamanda yaşanan ağrılar mideye yansıyabilir ve bulantıya sebep olabilir.

Mide Bulantısı ve Halsizlik Nasıl Geçer?

Mide bulantısı ve halsizliğe sebep olan çoğu etmen aslında mide bulantısına sebep olan şeylerle aynı nedeni paylaşmaktadır. Bu yüzden sizler için hazırladığımız mide bulantısının nedenleri başlıklı makalemizi okuyarak konu hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Bunun yanında mide bulantısı ve halsizliğe iyi gelen bitkisel çaylar başlıklı makalemizde de sizlere faydalı olabilecek bir çok kocakarı ilacı olarak nitelendirebileceğimiz bitki çaylarını ele aldık.

Daha önceki makalelerimizde de bahsettiğimiz üzere bu semptomların sebep olduğu hastalığı bilmemiz önemlidir. Hastalık kaynaklı değilse semptomatik tedavi uygulanabilir. Bu tedaviler arasında başı çeken tedavi ise bitkisel çaylardır. Özellikle halsizlik durumunda dinlenme olanağınız varsa rezene, zencefil veya papatya çayları tüketerek güzel bir uyku çekebilir ve uyandığınızda bu şikayetlerinizden kurtulabilirsiniz.

Mide Bulantısı ve halsizlik şikayetiniz doğal tedavi yöntemleriyle geçmediyse, şikayetleriniz başlayalı 3 gün olduysa, bu şikayetlerinize ateş, kusma gibi diğer semptomlar eşlik ediyorsa ileri tetkik ve tedavi için bir sağlık kuruluşuna gitmeniz gerekmektedir.

Halsizlik ve Mide Bulantıma Ne İyi Gelir?

Halsizlik ve mide bulantınızı geçirmek için ya da bu gibi rahatsızlıklarla hiç tanışmamak için size birkaç öneride bulunacağız. Önerilerimizi uyguladığınız takdirde halsizlik ve mide bulantısı şikayetine çözüm bulabilirsiniz.

  • Her gün mutlaka ihtiyacınız olan uykuyu alın.
  • Beslenme şeklinizi gözden geçirin ve olabildiğince sağlıklı beslenin.
  • Hazır yiyeceklerden, bol yağ içeren, çok tuzlu ve şekerli yiyecek ve içeceklerden olabildiğince uzak kalmaya çalışın.
  • Gün boyunca olabildiğince (minimum 8 bardak) su içmeye özen gösterin.
  • Harekette kalın ve halsizliğine yenik düşmeyin. Mümkünse düzenli olarak egzersizlere başlayın.
  • Zihin ve beden yorgunluğuna sebep olacak aktivitelerden uzak durmaya çalışın.
  • Çalışma saatlerinizi (ders & iş) ayarlayın ve aşırıya kaçmamaya özen gösterin.
  • Sizin için stres olarak görünen şeylerden uzaklaşın.
  • İmkanınız varsa güzel bir tatile çıkın.
  • Eğer etrafınızda sizi zorlamakta olan bir ilişki söz konusu ise bunu stressiz bir durum haline getirmeye çalışın ya da sonlandırın.
  • Aile hekiminize başvurarak multivitaminler hakkında bilgi ve öneri alın.
  • Alkolden, sigaradan, uyuşturucudan vb. sağlığa zararlı maddelerden uzak durun.

Halsizlik ve Mide Bulantısında Ne Zaman Doktora Görünmeli? başlıklı makalemizi de okumanızı tavsiye ederiz.

2 Yorum

  1. Genellikle şiddetli kusma atakları sonrasında yaşıyorum bu halsizliği bunun için özellikle yapabilecek bir şey var mı?

    1. Merhaba cavit, sitemizde bulunan doğal tedavi yöntemleri ve iyi gelen çaylar yazılarını inceleyebilirsin. Bu makalelerde halsizliğe de iyi gelecek önerilerimiz bulunmakta.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir