Zencefil Çayı

Zencefil modern tıpta ve tabiri caizse koca karı ilaçları olarak nitelendirilen geleneksel tıpta yaygın kullanılan bitkilerdendir. Özellikle ve Hindistan ve Asya mutfağında baharat olarak yemeklerde, çorbalarda  ve soslarda da sık sık kullanılır. Binlerce yıllık geçmişi olan zencefil bitkisinin kökü taze olarak tüketilebilirken kurutulduğunda da toz haline getirilerek tüketilebilmektedir.

Keskin ve kendine has bir tadı olan zencefil mide bulantısı şikayetlerine karşı çay olarak tüketilerek de karşımıza çıkmaktadır. Bunun temel sebebi ise zencefilin tıpkı patatesin olduğu gibi asit-baz dengeleyici özelliğe sahip olmasıdır.

 

Zencefil’in Temel Özellikleri

  • İshali keser: Bağırsak familyasındaki bakterileri dengeleyici özelliği sayesinde Zencefil ishale sebep olan birçok faktörü ortadan kaldırarak ishali kesmektedir.
  • Soğuk Algınlığı: Özellikle mevsim geçişlerinde karşımıza çıkan soğuk algınlığında zencefil çayı vücut direncimizi arttırır ve iyileşmemizi sağlar. Düzenli olarak tüketilmesi durumunda soğuk algınlığının üşütmeye dönüşmesini engeller.
  • Öksürüğe iyi gelir: Solunum yollarına da oldukça faydalı olan zencefil çayı özellikle boğazda oluşan enfeksiyonlara karşı adeta bir savaşçı rolü üstlenir. Boğaz enfeksiyonlarında antibiyotik özelliği sayesinde ilaç almadan enfeksiyonlarınızın iyileşmesini sağlar. Düzenli zencefil çayı içilmesi durumunda ciğerlerin kapasitesinde artış meydana gelir ve öksürük şikayetleri azalır.
  • Antibiyotik özelliği enfeksiyonu giderir: Zencefil çayı doğal bir antibiyotiktir. Dolayısı ile düzenli kullanımında enfeksiyona bağlı gelişen semptomları minimuma indirir. Enfeksiyon tabanlı bir hastalıkta ise iyileşmenizi hızlandırır.
  • Kan sulandırıcı: Zencefil çayı tıpkı asetil salik asit (aspirin) gibi kan sulandırıcı özelliğe sahiptir. Düzenli kullanımda kanın pıhtılaşma riskini hafifletir ve kalp krizi riskini düşürür.

Toz Zencefil Çayı Nasıl Yapılır?

Toz Zencefil Çayı

Zencefil biraz önce de bahsettiğimiz gibi keskin bir aromaya sahiptir ve toz hali daha keskin bir aromaya sahip olduğu için doğrudan solunması rahatsız edici olabilir. Bu konuda dikkatli olunmalıdır. Konu hakkında bilgilendirmemizi yaptıktan sonra oldukça kolay şekilde hazırlanan zencefil çayını nasıl yapacağımızı anlatalım:

  1. İlk olarak 1 su bardağı su kaynatalım.
  2. Kaynayan suyu çaydanlıktan ya da su ısıtıcısından alıp 1 dakika kadar dinlendirelim.
  3. 1 dakika dinlendirdiğimiz kaynamış suya 1 çay kaşığını geçmeyecek şekilde toz zencefil ekleyelim. (Damak tadınıza göre azaltıp arttırabilirsiniz, unutmayın Zencefil Tozu keskin bir aromaya sahip)
  4. Zencefil tozu eklediğimiz kaynamış suyu 5 dakika kadar kendi haline bırakalım.
  5. 5 dakika demlendikten sonra dilerseniz süzerek dilerseniz süzmeden tüketebilirsiniz.

Zencefil Çayı Nasıl Hazırlanır?

Zencefil çayı da toz zencefilin aksine normal bütün zencefilden yapılmaktadır. İkisinin de etkileri aynı olsa da normal zencefil çayı toz haline göre daha hafif olmaktadır. Peki elinizde tozu yoksa normal zencefil çayı nasıl yapılır?

  1. İlk olarak 1 su bardağı su kaynatalım.
  2. Bu sırada 1 adet zencefili ince ince doğrayalım. Burada önemli olan nokta doğradığımız zencefilleri doğrar doğramaz kaynamış suya koymamızdır. Zencefil içindeki öz suyunu kaynamış suya akıtmalıdır.
  3. İnce ince doğradığımız zencefilleri doğrudan kaynatmış olduğumuz sıcak suyun içine atalım ve bir süre dinlendirelim.
  4. Suyun rengi koyulaştığında isteğe bağlı olarak birkaç damla limon damlatabilirsiniz veya bal ile karıştırabilirsiniz.
  5. Afiyet olsun…

Zencefil Çayı hazırlamak bu kadar basittir, mide bulantısı şikayetleriniz başlar gibi olduğunda hazırlamaya başlarsanız 10 dakika içinde tüketime hazır bir zencefil çayınız olur.

Zencefil Çayı Hakkında Önemli Bilgilendirme

Zencefil çayı kan sulandırıcı etkisiyle herhangi bir ameliyat sonrasında DOKTORA DANIŞILARAK kullanılabilir. Ameliyat sonrasında vücudunuzdaki iç ve dış yaraların iyileşmesi için kan sulandırıcı etkisi zararlı olabilir.

Kan sulandırıcı ilaç kullananların zencefil çayı tüketmeden önce doktorlarına danışmasına gerekmektedir. Unutmayın, her şeyin fazlası zararlıdır. Fayda etmesini beklediğiniz bitkisel çaylar sağlığınızı kötü yönde etkileyebilir. Bu yüzden başta zencefil çayı olmak üzere tüm bitkisel çayların tüketiminde düzenli ilaç kullanıyorsanız ilk önce doktorunuza danışmalısınız. Düzenli ilaç kullanmıyor ve herhangi bir akut (geçici) ya da kronik (kalıcı) hastalığınız yoksa ve düzenli zencefil çayı tüketmek istiyorsanız belirli dozların üstüne çıkmamanız gerekmektedir.

4 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir