Mide Bulantısı ve Halsizlik

Mide bulantısı ve halsizlik genel olarak yorgunluk, uyuşma, bir şeylere kayıtsız kalma ve bitkinlik isimleriyle tanımladığımız “halsizlik” durumu fiziki ve zihni veyahut hem fiziki hem zihni açıdan yorgun olduğumuzun kanıtı olmaktadır. Fiziki ve zihni yorgunluk birbirleriyle sıkça karıştırılan fakat aslında tamamen farklı olan geçici rahatsızlıklardır ve bu karışıklığa genellikle aynı anda ortaya çıkmaları neden olur. Bir insan eğer ki gereğinden fazla zaman süresince fiziki yorgunluk içinde kaldıysa bir süre sonra ister istemez zihnide yorulmaya başlayacak ve bitkin düşecektir. Fiziki yorgunluk ortaya çıktığında normal günlerdeki enerjimiz kaybolur ve birçok aktivitemiz yavaşlamaya başlar. Ancak zihni yorgunluklarda durum farklıdır. Zihinsel halsizlik durumlarında fiziki aktivitelerimizden ziyade beynimiz yavaşlamakta ve genellikle uyku durumuna geçmemize neden olmaktadır.

Mide bulantısı ve halsizlik çeşitli hastalıklara özgün olan bir semptomdur. Dolayısı ile birden fazla sebebi var olabilir. Fiziksel halsizlik ve mide bulantısında kişilerin karın kasları başta olmak üzere vücudunun diğer tüm kasları da normalde kolaylıkla yaptığı şeyleri daha yavaş ve ağrılı bir şekilde yapmaya başlar. Fiziki halsizlikler de genellikle mide kramplarının görülmesinin sebebi mide kaslarının yorgun düşmesi ve gelen besinleri öğütemeyecek olmasından kaynaklanmaktadır. Bu halsizliğe genellikle güç eksikliği ismi koyulmaktadır. Zihinsel halsizlik ve mide bulantısı ise genellikle sadece bir konuya odaklanmış olan kişilerde görülür. Kişilerin beyinsel fonksiyonlarının seviyelerini yükseltmeleri vücudun hormonal denge seviyesini bozacak ve buna bağlı olarak midenin bulanmasına yol açacaktır. Her zaman görülmese de zihinsel yorgunluklar genellikle fiziksel yorgunlukların sonucunda meydana gelir ya da onları beraberinde getirir. Halsizlik ve mide bulantısı çeken insanların günleri genel olarak uykulu ve bir o kadar sıkıntılı geçmektedir. Tam uyuyacakları sırada ortaya çıkan mide bulantıları onları uykularından mahrum ederler ve halsizliklerinin daha da artmalarına sebep olurlar.

Halsizlik şüphesiz ki mide bulantısı sorunu yaşayanların karşılaştığı en büyük ikinci semptom olarak karşımıza çıkmakta. Genellikle şiddetli bulantılar yaşayıp bunu kusmayla sonlandıran kişilerde oluşan halsizliğin nedeni bellidir. Fakat mide bulantısı ve halsizlik şikayetleriniz aynı anda başladıysa aşağıdaki sebeplerden dolayı doktora ya da en yakın sağlık birimine görünmeniz gerekebilir.

Mide bulantısı ve halsizliğin sebeplerine değinecek olursak bunları birkaç ana başlık altında kısaca özetlemeye çalışabiliriz.

Mide Bulantısı ve Halsizlik Neden Olur?

Mide bulantısı ve kusma şikayetleri sonrasında oluşan halsizliğin temel sebebi kaslarımızın kusma eylemini gerçekleştirirken çok fazla kasılması dolayısı ile vücudumuzun yorulması sebeplidir. Bu halsizliğin çözümü genellikle dinlenmektir fakat aynı anda başlayan mide bulantısı ve halsizlik şikayetleri genellikle dinlenmekle geçmeyebilir. Buna örnek olarak şunları sayabiliriz:

Uykusuzluk

Uykusuzluğun en çok öne çıkardığı reaksiyonu halsizliktir. Aynı zamanda mide bulantısı şikayetlerine de sebep olan uykusuzluktan dolayı mide bulantısı ve halsizlik sorunlarını aynı anda yaşayabilirsiniz. Bu durumda yapmanız gereken temel etkinlik vücudunuzu dinlendirmek adına uyumaktır. Eğer uykuya dalma konusunda sorun yaşıyorsanız, hamilelik durumunuz söz konusu değilse papatya ve rezene çaylarını tüketerek vücudunuzun rahatlamasını ve uykuya meyilini arttırabilirsiniz. Bunun için mide bulantısına iyi gelen çaylar kategorimizi ziyaret etmeniz yeterli olacaktır.

Hazımsızlık

Kısa aralıklarla yemek yemektense uzun aralar ve aniden ağır yemekler yerseniz başınıza gelebilecek yegane sorun mide bulantısı ve halsizliktir. Bunun temel sebebi ise midenizin açlıktan dolayı bir nevi dinlenme moduna geçmesi ve aniden tüklettiğiniz besinler için hazırlıklı olmamasıdır. Mideniz bu gibi durumlarda besinleri sindirmekte zorluk çekecektir. (bkz: hazımsızlık) Dolayısı ile bu şekilde beslenmelerden kaçırsanız, sık sık ve az az yemek yerseniz bu iki sorunu aynı anda yaşama olasılığınız oldukça düşecektir.

Anemi

Halk arasında kansızlık olarak bilinen anemilerin temel belirtisi halsizliktir. Genellikle halsizlik sonrası mide bulantısı gibi şikayetler de gözlemlenmiştir. Vücutta demir eksikliğine bağlı oluşan kansızlıktan dolayı bu şikayetleri yaşıyor olabilirsiniz.

Enfeksiyonlar

Vücudumuzun herhangi bir yerinde oluşan enfeksiyonlar savunma mekanizmamızı harekete geçirir ve genellikle bu durum ateş çıkması ve halsizlikle sonuçlanır. Enfeksiyonun oluştuğu sisteme bağlı bulantı şikayetleri de görülebilmektedir.

Vitamin Eksiklikleri

Özellikle demir, folik asit ve b12 gibi vitaminlerin eksikliklerinde de halsizlik ortaya çıkar. Bu süreçte dengeli ve düzenli beslenilmemesi durumunda halsizlikle birlikte bulantı kusma şikayetleri ortaya çıkabilir. Sürecin günlere yayılması durumunda doktora görünülmeli, tahlil sonuçlarına göre vitamin destek tedavisine başlanması gerekir.

Dehidrasyon

Vücudun ihtiyacı olandan fazla sıvı ve mineral kaybetmesi ortaya çıkan halsizliğin temel sebebi dehidrasyondur. Vücudun ihtiyacı olan sıvı ve elektrolitler yerine konmadığı takdirde ilk etapta halsizlik ve bulantı şikayeti meydana gelir, ardından bilinç bulanıklığı, senkop, kardiyak arrest gibi daha ciddi durumlar meydana gelebilir.

Zehirlenme

Zehirlenme durumunda vücudun vereceği ilk tepki mideden gelir. Şiddetli bulantılar ve ani başlayan kusmalar sonrası bağışıklık sistemimiz yavaşlayacağı için halsizlik durumları gözlenebilir. Tedavi edilmediği takdirde ölümcül sonuçlar doğurabilir.

Regl (Adet Kanaması)

Kasık ağrısı ve arkasından gelen halsizlik en çok regl dönemlerinde görülmektedir. Bu süreçte yaşanan istemsiz kasılmalardan dolayı vücut normalinden fazla efor harcar ve yorulmanıza neden olur. Özellikle adetin başlangıç zamanlarında halk arasında sökülme olarak anılan zamanda yaşanan ağrılar mideye yansıyabilir ve bulantıya sebep olabilir.

Mide Bulantısı ve Halsizlik Nasıl Geçer?

Mide bulantısı ve halsizliğe sebep olan çoğu etmen aslında mide bulantısına sebep olan şeylerle aynı nedeni paylaşmaktadır. Bu yüzden sizler için hazırladığımız mide bulantısının nedenleri başlıklı makalemizi okuyarak konu hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Bunun yanında mide bulantısı ve halsizliğe iyi gelen bitkisel çaylar başlıklı makalemizde de sizlere faydalı olabilecek bir çok kocakarı ilacı olarak nitelendirebileceğimiz bitki çaylarını ele aldık.

Daha önceki makalelerimizde de bahsettiğimiz üzere bu semptomların sebep olduğu hastalığı bilmemiz önemlidir. Hastalık kaynaklı değilse semptomatik tedavi uygulanabilir. Bu tedaviler arasında başı çeken tedavi ise bitkisel çaylardır. Özellikle halsizlik durumunda dinlenme olanağınız varsa rezene, zencefil veya papatya çayları tüketerek güzel bir uyku çekebilir ve uyandığınızda bu şikayetlerinizden kurtulabilirsiniz.

Mide Bulantısı ve halsizlik şikayetiniz doğal tedavi yöntemleriyle geçmediyse, şikayetleriniz başlayalı 3 gün olduysa, bu şikayetlerinize ateş, kusma gibi diğer semptomlar eşlik ediyorsa ileri tetkik ve tedavi için bir sağlık kuruluşuna gitmeniz gerekmektedir.

Halsizlik ve Mide Bulantıma Ne İyi Gelir?

Halsizlik ve mide bulantınızı geçirmek için ya da bu gibi rahatsızlıklarla hiç tanışmamak için size birkaç öneride bulunacağız. Önerilerimizi uyguladığınız takdirde halsizlik ve mide bulantısı şikayetine çözüm bulabilirsiniz.

  • Her gün mutlaka ihtiyacınız olan uykuyu alın.
  • Beslenme şeklinizi gözden geçirin ve olabildiğince sağlıklı beslenin.
  • Hazır yiyeceklerden, bol yağ içeren, çok tuzlu ve şekerli yiyecek ve içeceklerden olabildiğince uzak kalmaya çalışın.
  • Gün boyunca olabildiğince (minimum 8 bardak) su içmeye özen gösterin.
  • Harekette kalın ve halsizliğine yenik düşmeyin. Mümkünse düzenli olarak egzersizlere başlayın.
  • Zihin ve beden yorgunluğuna sebep olacak aktivitelerden uzak durmaya çalışın.
  • Çalışma saatlerinizi (ders & iş) ayarlayın ve aşırıya kaçmamaya özen gösterin.
  • Sizin için stres olarak görünen şeylerden uzaklaşın.
  • İmkanınız varsa güzel bir tatile çıkın.
  • Eğer etrafınızda sizi zorlamakta olan bir ilişki söz konusu ise bunu stressiz bir durum haline getirmeye çalışın ya da sonlandırın.
  • Aile hekiminize başvurarak multivitaminler hakkında bilgi ve öneri alın.
  • Alkolden, sigaradan, uyuşturucudan vb. sağlığa zararlı maddelerden uzak durun.

Halsizlik ve Mide Bulantısında Ne Zaman Doktora Görünmeli? başlıklı makalemizi de okumanızı tavsiye ederiz.

Halsizlik ve Mide Bulantısında Ne Zaman Doktora Görünmeli?

Halsizlik ve mide bulantısı ikilisi sıkça görülmektedir ve genellikle pek fazla önemsenmeyen bir rahatsızlık olarak kabul edilmektedir. Aslında bu ikili ciddi hastalıklarında habercisi olabilmektedir. Bu yüzden halsizlik ve mide bulantısı şikayetleriniz belirli bir zaman dilimini aştıysa ve vücudunuzda farklı reaksiyonlara sebep olduysa artık dikkatli olmalı ve doktora görünmelisiniz demektir. Peki bu zaman dilimi ve reaksiyonlar nelerdir, hemen açıklayalım:

  • Stresten ve fiziki ağırlıklardan uzak durmanıza rağmen 3 gündür halsizliğiniz devam ediyorsa
  • Yoğun bir stres altında kalmanızın üzerinden 1 hafta geçmesine rağmen halsizliğiniz ve bulantılarınız dinmediyse
  • Ağır fiziki şartlarda çalıştıktan 1 hafta sonra bile şikayetleriniz son bulmadıysa
  • Halsizlik ve mide bulantınıza ek olarak cildinizde kuruluklar oluştuysa
  • Cildinizde yer yer deri dökülmeleri başladıysa
  • Şiddetli baş ağrısı, bel ağrısı gibi ciddi ağrılar eşlik ediyorsa
  • Göğüs ağrısı, nefes alamama, kalp ritim bozuklukları, fenalık hissi eşlik etmeye başladıysa zaman kaybetmeden doktora görünmeniz gerekmektedir.

Halsizlik ve Mide Bulantısında Evde Yapabilecekleriniz

Her bulantı ya da yorgunluk durumunda doktora görünmeniz gerekmez. Özellikle sebebini bildiğiniz durumlardan sonra oluşan şikayetlerin çözümüne de kendiniz ulaşabilirsiniz. Örneğin ağır spor etkinlikleri sonrası, normalden fazla efor harcadıktan sonra ya da yeterli beslenmediğiniz zamanlarda çözüm oldukça basittir. Bu gibi durumlarda sadece dinlenmeniz bile yeterli olacaktır. Dinlenmenin yanında ise aşağıdaki tavsiyelerimizi uygularsanız doktora gitmenize gerek kalmadan iyileşirsiniz.

  • Bitkisel çaylar tüketmek (özellikle vücudu dinlendiren çayları tüketmek)
  • Güzel bir duş almak (Ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalı, vücudunuzun ihtiyacı bazen sadece ılık bir olmaktadır.)
  • Bol bol su içmek (Gün içinde minimum 8 bardak su içmeniz sağlığınız için oldukça önemlidir.)
  • Yoga yapmak (Strese çok iyi geldiği bilinen yoga strese bağlı şikayetleri de ortadan kaldırmaktadır.)
  • Vitamin takviyesi (Doktorunuza kan tahlili yaptırın, tahlil sonucunda doktorunuz size uygun vitamin takviyesini yazacaktır.)
  • Sigara içmeyin (Çok fazla dillendirilmese de sigara içmek vücudu ağır bir yük altına sokar.)

Yukarıdakileri uygulamanıza rağmen şikayetleriniz devam ediyorsa zaman kaybetmeden doktora görünün. Şikayetlerinizin şiddeti çok fazlaysa yukarıdakileri uygulamadan doktora görünmeniz gerekir.

Faranjit Mide Bulantısı Yapar mı?

Farenjit mide bulantısı yapar mı sorusunun özetle cevabı evet, farenjit mide bulantısı yapar. Fakat bu cevabı öğrenmekle cevabı anlamak arasındaki fark için makalemizi okumanızı tavsiye ederiz. Öncelikle farenjit nedir, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir gibi soruların cevabını verelim.

Farenjit Nedir?

İnsanların hayatları boyunca en fazla yakalandığı hastalıklardan birisi olan farenjit genellikle kış mevsiminde kendisini gösterir. Ateş, halsizlik ve özellikle boğaz ağrısı gibi şikayetlere sebep olur. Boğazda ve yutakta tahrişe sebep olan farenjitti iki başlıkta inceleyebiliriz. Bunlar akut ve kronik farenjittir.

Akut Farenjit ile Kronik Farenjittin Farkları

Anlık olarak ortaya çıkan farenjitte akut farenjit denir. Bu hastalıkta iyileşme süreci kısadır ve boğaz ağrısı, ses kısıklığı, ateş gibi semptomlar gösterir. Kronik farenjit ise genellikle kuru öksürük, boğazda gıcıklanma hissi ya da yutkunamama gibi şikayetlere sebep olur ve sürekli kendisini tekrar eder. Bir diğer ayırt edici durum ise akut farenjitte genellikle boğazda yanma hissi varken kronik farenjitte boğazda tahriş yaşanmıştır.

Farenjit Neden Olur?

Kronik Farenjit Nedenleri

Kronik farenjitin temel nedeni boğaz tahrişidir. Sürekli olarak boğaz tahriş problemi yaşayan kişilerde kronik farenjit gelişir. Bunun yanında burun kemiğinde eğrilik olan bireylerde burunda ortaya çıkan hastalıklar nedeniyle kişi solunum ihtiyacını ağız yoluyla karşılayacağı için kronik farenjit görünme sıklığı oldukça yüksektir. Bunlar dışında şu sebepleri de sıralayabiliriz:

  • Mesleki deformasyon: İşi gereği sürekli olarak konuşmak zorunda olan kişilerde kronik farenjit görülme sıklığı yüksektir. Öğretmen, politikacı, doktor, hemşire, garson gibi meslekleri yapan kişilerin boğaz yolunu dinlendirmeleri gerekmektedir.
  • Yetersiz sıvı tüketimi: Boğaz yolu tahribatında en büyük etmenlerden birisi de boğaz kuruluğudur. Vücudumuz her ne kadar tükürük üreterek bu yolu nemli tutmaya çalışsa da biraz efor harcama sonrasında bu tükürük miktarı yeterli gelmemekte ve yeterli sıvı alınmazsa da farenjit meydana gelebilmektedir.
  • Tütün mamülleri tüketimi: Doğrudan boğaz tahribatına sebep olan sigara, nargile gibi tütün mamüllerinin tüketimi farenjite sebep olur. Fazla içilmesi durumunda farenjit ve mide bulantısı şikayetleri aynı anda görülebilir bunun temel sebebi ise boğaz tahribatı ve yetersiz oksijenlenmedir.
  • Reflü: Mide asidinin yemek borusundan boğaza ulaşması neticesinde boğazda çeşitli tahrişler oluşur. Bu gibi durumlarda gerekli önlemler (sıvı tüketimi, ilaç kullanımı) alınmazsa farenjit şikayeti ortaya çıkar.
  • Acı ve Baharatlar: Boğazınızı ve yutağınızı tahriş edecek her türlü gıda ve baharattan uzak durmanız gerekir. Bunları tüketmek istiyorsanız doğrudan yemek yerine yemeklerle birlikte tüketmelisiniz.

Akut Farenjit Nedenleri

Akut farenjitin ortaya çıkmasının temel nedeni virüslerdir. Soğuk algınlığı gibi hastalıklarda bağışıklık sisteminin düşmesiyle birlikte akut farenjit şikayetleri ortaya çıkar. Hasta kişilerle dar alanda bulunmak ya da normalden daha soğuk olan bir yerde boğazlarınızı korumadan gezmeniz durumunda akut farenjit ortaya çıkabilir. Özellikle bu gibi durumlarda midenizi üşütürseniz mide bulantısı ve kusma şikayetleri de yaşayabilirsiniz. Bu şikayetlerde akut farenjitin ortaya çıkmasına sebep olur.

Farenjit Belirtileri

Virüs veya bakteri kaynaklı ortaya çıkan farenjitin bir anda ortaya çıkanına akut, sürekli tekrar edenine ise kronik farenjit dendiğini belirtmiştik. Bu iki farenjit türünü birbirinden ayırmak için belirtileri göz önünde bulundurabiliriz.

Akut Farenjit Belirtileri

  • Boğazda yanma ve ağrı
  • Ateşlenme
  • Halsizlik ve kırgınlık
  • Burun akması
  • Yemek yerken boğazda takılma hissi
  • Yutkunurken zorlanma

Kronik Farenjit Belirtileri

  • Yutkunurken boğaz ağrısı
  • Öksürük atakları
  • Hafif boğaz ağrısı

Farenjit Mide Bulantısı Yapar mı?

Farenjit ve mide bulantısı genellikle aynı anda ortaya çıkan şikayetler değildir. Buna karşın akut farenjitin nasıl geçtiği ya da kronik farenjitte reflü şikayetinizin şiddetine göre farenjit mide bulantısı şikayetlerine sebep olabilir. Özellikle akut farenjitte ateş ve halsizlik şikayetine yönelik önlem alınmazsa beslenme şikayetleri meydana gelir ve yetersiz beslenme sonrasında mide bulantısı şikayeti görülür. Farenjit ve mide bulantısı şikayeti yaşadığınızda mide bulantısına iyi gelen mucizevi tavuk suyu çorba tarifimize göz atabilirsiniz. Hem boğaz ağrınıza hem de mide bulantınıza iyi geleceği için sizi rahatlatacaktır.

Farenjit Tanısı Nasıl Konulur?

Yukarıdaki belirtileri gösterdiğiniz anda ben farenjit oldum diyemezsiniz. Farenjit tanısını koyacak olan kişiler alanında uzmanlaşmış kbb (kulak-burun-boğaz) doktorları, sağlık ocağındaki aile hekiminiz veya acil doktorlarıdır. İnternetten araştırdığınız bilgilere dayanarak kendinize tanı koymamalısınız. Kendinize koyacağınız ön tanı sonrası tedavi yöntemlerini denemenize rağmen iyileşme göstermezseniz tıbbi destek için hastaneye gitmeniz gerekir. Doktora gittiğinizde öykünüzü (belirtilerin ne zaman başladığı, ne şekilde ilerlediği, geçirmek için neler yaptığınız) dikkatli şekilde anlatmalısınız. Bu durumda doktorunuz herhangi bir test işlemi yapmasına gerek kalmadan tanınızı koyabilir.

Farenjit Bulaşıcı mıdır?

Evet, virüs ve bakteri kaynaklı farenjit bulaşıcıdır. Hastalarla aynı ortamlarda bulunmak, aynı eşyaları kullanmak sizin de hasta olmanıza sebep olur. Bu yüzden yakınlarınızda farenjit olan birisi varsa teması minimuma indirmeniz sağlığınız açısından önemlidir.

Farenjit Tedavisi

Özellikle akut farenjitte doktorunuz size boğazınız için antibiyotik ilaç tedavisi veya sprey tedavisi sunacaktır. Bu tedaviye uymanız durumunda ortalama 2-3 günde tamamen iyileşmiş olursunuz. Bunun haricinde doktora gitmediyseniz evde yapabileceğiniz bazı şeylerle iyileşebilir veya şikayetlerinizi hafifletebilirsiniz. Bunun için öncelikle şikayetlerinizi netleştirmeniz ve adım adım tedaviye başlamanız gerekmektedir. Örneğin sadece boğaz ağrısı şikayetiniz başladıysa ılık bir şeyler tüketerek boğazınızı yumuşatmayı deneyebilirsiniz. Ateş şikayeti de ortaya çıktıysa soğuk uygulama yöntemiyle ateşinizi bastırabilirsiniz. Bunlara rağmen şikayetlerinizde azalma olmadıysa ve hatta artış meydana geldiyse tıbbi tedavi için bir hastaneye ya da sağlık ocağına gitmeniz gerekir. Evde bulunan ilaçları doktora danışmadan kullanmak şikayetlerinizi arttırabileceği için kesinlikle tavsiye ettiğimiz bir şey değildir.

Farenjite Evde Yapabilecekleriniz

  • Tuzlu suyla gargara yapmak
  • Bol bol su tüketmek
  • Ilık şeyler içmek
  • Kaynatılmış elma tüketmek
  • Boğazı sıcak tutmak
  • Adaçayı, ıhlamur gibi yeşil çaylar tüketmek
  • Mide bulantısına iyi gelen çaylar içmek

Farenjit genellikle bol bol su tüketerek atlatılabilen bir hastalık olmasına karşın yeterli önlem alınmaması durumunda aşırı halsizliğe sebep olur. Bu durumda gündelik hayattaki işlerinizi yapamayacağınız için olumsuz etkilenirsiniz. Bu yüzden evde yapılabilecek yöntemleri denemenize rağmen iyileşme göstermezseniz doktorunuza başvurun. Hayat kalitenizi yüksek tutmak için önemli bir adımdır.

Farenjit ve Mide Bulantısı Özet

Faranjit ağız boşluğunu kaplayan yutağın iltihaplanmasıdır. Faranjite solunum yoluyla ağzımızdan aldığımız mikroplar neden olmaktadır. Faranjit tedavi edilmezse zatürree, faranjit ve kalp kapakçığı iltihabı gibi ciddi sorunlara neden olabilir. Faranjit belirtileri arasında ateşin sürekli yükselmesi, iştahsızlık, öksürük, ses kısılması, boğaz ağrısı, kaşınması, mide bulantısı ve kusmadır.

Hastalık bir anda başlamışsa akut faranjit söz konusudur. Hastalık uzun bir zaman sonra ortaya çıkmışsa kronik farenjitten söz edilebilir. Akut faranjit 3 ile 10 gün arasında iyileşme gösterir. Kronik faranjit sırasında mide sıvısı arttığı için mide bulantısı ve iştahsızlık oluşmaktadır. Hasta beslendiği halde mide bulantısı devam ederse kusma da görülebilir.

Akut faranjit tedavisinde sıcak şifalı çaylar ve tuzlu gargara yapılması yeterli olabilir. Hastalığın sebebi bakteriyse antibiyotik kullanılmalıdır. Kronik faranjitte ise öncelikle hastalığa sebep olan etkenlerden uzak durmak gerekir.

Sigara, alkol, kimyasal ilaçlar burun deliklerinde tahribat yaratarak burun yerine ağızdan nefes alınması sebebiyle nefes borusunda oluşan kuruma kronik faranjite neden olur. Okaliptus, adaçayı, papatya çayı ve hastalığın belirtilerinden mide bulantısına da iyi gelen nane limon içilmelidir.

Kaloriferli evler kışın evdeki havayı kuruttuğundan kaloriferlerin üzerine buhar yapması için su dolu kaplar konulmalıdır.

Doktor tarafından faranjit tespitinde mutlaka boğaz kültürü alınmalı, mikrobik olup olmadığına bakılmalıdır. Mikrobik ise antibiyotiklerle, değilse sıvılarla, mide şikâyetleri varsa düzeltilmesiyle, sinüzite bağlı geniz akıntısı varsa tedavisiyle faranjitin tedavisi mümkün olmaktadır. Hastaların sigara ve alkolden uzak durması da çok büyük önem taşımaktadır.
Hastalara bol sıvı, yumuşak yiyecekler, çorba ve boğazdaki yangıyı azaltmak için dondurma verilmelidir. Tuzlu suyla gargara da ihmal edilmemelidir.

Güneş Çarpması ve Mide Bulantısı

Güneş çarpması, kişilerin vücudunun kaldırabileceğinden daha sıcak bir ortamda veya doğrudan güneşe maruz kaldığı sıcak alanlarda çalışması, egzersiz yapması veya sadece o ortamda gereğinden fazla zaman geçirmesi ile ortaya çıkan ciddi bir durumdur. Halk arasında sıcaklamak, sıcak çarpması olarak da adlandırılan güneş çarpması acilen tedavi edilmesi gereken bir durum olduğu için karşılaşıldığında son derece bilinçli yaklaşılması hayati önem taşır. Genellikle bunalma, mide bulantısı ve kusma şikayetleriyle kendisini gösteren güneş çarpmasını detaylıca inceleyelim.

Your browser does not support the video tag. https://www.midebulantisi.net/wp-content/uploads/2022/06/Gunes-Carpmasi-Nedir-Belirtileri-Nelerdir-.mp4

Güneş Çarpması Nedir?

Özellikle yaz aylarında uzun süre güneşe ve sıcağa maruz kalma sonucunda vücut sıcaklığının 39 ve üstüne çıkması durumuna güneş çarpması denir. Halk arasında sıcakladım, güneş çarptı, sıcak çarptı gibi ifadelerle karşımıza çıkabilmektedir.

Güneş Çarpması Belirtileri Nelerdir?

Güneş çarpması durumunda insan vücudu ciddi oranda su ve tuz kaybeder. Bu kayıp mide bulantısı, halsizlik, bunalma, kaslarda zayıflık gibi semptomlara sebep olabilir. Tuz ve su replasmanı (yerine koyma) sağlanmadığı takdirde vücut ısı dengesi kontrol edilemeyeceği için ateşlenme ve ardından bilinç kaybı gibi durumlar oluşabilir. Rektal (makat içi) sıcaklık ölçümlerinde 39 ve üstü vücut ısısı güneş çarpmasının ana belirtisi olarak kabul edilir. Rektal ölçümde 39 derece sonrasında huzursuzluk, agresiflik, konuşma bozukluğu gibi durumlar oluştuysa durum ciddi bir hal almış demektir ve acilen tıbbi tedaviye başvurulmalıdır. Güneş çarpmasının tüm belirtilerini ise şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Bunalma hissi
  • Aşırı terleme
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Ciltte kızargınlıklar
  • Hızlı soluk alıp verme
  • Çarpıntı hissi
  • Nefes alamama hissi
  • Bilinç değişiklikleri
  • Konuşmada tutarsızlık
  • Huzursuzluk

Yukarıdaki belirtiler güneş çarpmasının ciddiyetine bağlı olarak değişebilmektedir. Vücut ısısının 39 derece üstüne çıktığı durumlarda nöbet tarzı durumlar yaşanabilir. Bu gibi durumlarda kişinin tıbbi tedaviye ulaştırılması hayati önem taşır.

Güneş Çarpması Neden Olur? Güneş Neden Çarpar?

Güneş çarpmasının suçlusu aslında güneş değil kişidir. Kişi güneş altında çalışması ya da egzersiz yapması gerekiyorsa ve kişisel önlemlerini almadıysa güneş çarpmasına maruz kalabilir. Güneş çarpmasının temel sebebi başıma sıcak geçti dediğimiz durum olan güneş altında şapka ve benzeri şeyler kullanmadan aşırı vakit geçirmemizdir. Atalarımız başı serin ayakları sıcak tutacaksın diye boşuna dememişler sonuçta, güneş altında şapka ya da örtü kullanmadan aşırı vakit geçirmemiz durumunda vücudumuz terlemeye başlar. Bu terleme sonucunda su ve mineral kaybeden vücudumuzun bu ihtiyaçlarını o anda yerine koymazsak bu sefer savunma mekanizması devreye girer ve yorgunluk hissi oluşturur. Buna rağmen güneş altında çalışmaya devam etme durumunda da vücut ısı dengesi bozulur ve ateşlenme ortaya çıkar. Vücut iç sıcaklığının 36 derecenin üstüne çıkmasıyla birlikte bir sürü semptom ortaya çıkar. Bu semptomlar sonucunda da güneş çarpması tanısı konulabilir.

Güneş Çarpması ve Mide Bulantısı Tedavi Yöntemleri

Güneş çarpması ve mide bulantısı şikayetlerinde temel tedavi yöntemi kişinin vücut sıcaklığını düşürmek üzerine kuruludur. Vücut sıcaklığının düşürülmesiyle birlikte öncelikle beyin sonrasında ise diğer hayati organların hasar alması engellenir. Vücut sıcaklığını hızlı şekilde düşürmek için kişiye soğuk banyo yaptırabilir. Kişi ileri yaştaysa soğuk banyo yaparken dikkatli olunmalı, soğuk suya aniden maruz bırakılmamalıdır. Soğuk banyo yapma imkanı olmayan durumlarda soğuk uygulama yapılabilir. Soğuk uygulama kişinin kasık, kol altı, boyun gibi noktalarına buz torbası konulması işlemidir. Buz torbası yoksa soğuk olan ne varsa kullanılabilir.

Hastane ortamında ise sıvı replasman tedavisi ile vücut ısısı kontrol altında tutulmaya çalışılır. Güneş çarpmasına maruz kalmış kişilerde ateş düşürücü ilaçlar karaciğer üzerinde zehirleyici etki gösterebileceği için kullanılmamalıdır. Bunun yerine dışarıdan müdahale tavsiye edilmektedir.

Güneş Çarpmasından Nasıl Korunulur?

Güneş çarpmasının yaşamı nasıl olumsuz etkilediği hatta tehdit ettiği konusunda yeterince konuştuğumuzu varsayıyorum. Şimdi geldi güneş çarpması ve mide bulantısından nasıl korunacağımıza. Aslında bu durum oldukça basit, zamanında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yaptığı açıklamaya benzer bir espriyle yanıt vereyim: Güneşe çıkmayarak. (Kendisi covid-19 için çok güçlü bir silahımız var, kaçmak şeklinde bir açıklama yapmıştı) Şakamızı yaptıktan sonra asıl konumuza geçebiliriz. Güneş altında çalışılması gereken durumlarda aşağıdaki önemleri alarak güneş çarpmasından korunabilirsiniz:

  • Güneşe ve sıcağa uzun süre maruz kalmamak: Bu tür bir ortamda çalışılması gerekiyorsa mola sürenizi ayarlamak oldukça önemlidir. Normal mola süreniz 1 saatte bir 10 dakika ise güneş ışınlarının ve sıcaklığın şiddetine göre bu süreyi 30 dakikada bir 10 dakikaya kadar indirmeniz vücut sağlığınız için hayati önem taşıyabilir.
  • Güneş ışınlarından korunarak: Yine bu tür ortamlarda çalışılması gerektiğinde özellikle şapka kullanımı çok önemli olabilmektedir. Şapka ve mümkünse ensenizi kapatacak bir bezle alacağınız önlem sizi güneş çarpmasından koruyacaktır.
  • Vücudu serin tutarak: Hiçbir şekilde önlem alamıyorsanız kıyafetlerinizi ıslatarak vücudunuzun ısı kaybetmesini yavaşlatabilirsiniz.
  • Güneşin etkilerini azaltacak ürünler kullanarak: Özellikle güneş kremleri güneşin vücuduna ulaştırdığı ultraviole ışınları absorbe edeceği için plaja, yüzmeye gittiğinizde güneş kremi kullanmak küçük de olsa korunmanızı sağlar.
  • İnce ve salaş kıyafet seçimi: Doğrudan güneşe maruz kalacağınız durumlarda dar ve kalın kıyafetler vücut ısınızı arttıracağı için ince ve salaş kıyafetler tercih etmelisiniz.
  • Bol bol sıvı tüketmek: Güneş çarpmasının temel nedeni vücudun sıvı kaybına bağlı iç ısıyı yükseltmesinden bahsetmiştik. Güneşli veya sıcak ortamlarda çalışken bol bol sıvı tüketmeniz sizi güneş çarpmasından koruyacaktır.

Güneş Çarpması ve Mide Bulantısında Evde Yapılabilecekler

Güneş çarpması semptomlarına karşı evde uygulayabileceğiniz en iyi yöntem soğuk duş yöntemidir. Vücut ısısının ciddi oranda yükseldiği durumlarda vücut ısısını dengelemek için soğuk duşa girmek semptomların ciddiyetini azaltacaktır. Güneş çarpmasına mide bulantısı ve kusma şikayetleri eşlik ediyorsa kişinin sıvı kaybı fazla olacağından bir şeyler yemesi çok önemlidir. Normal yemek yiyemediği durumlarda mide bulantısına iyi gelen yiyecekler kategorisinde yemeklerden hazırlayabilirsiniz. Kişinin bağışıklık sistemini güçlü tutmak için mide bulantısına iyi gelen içecekler‘e de göz atabilirsiniz.

Çocuklarda Güneş Çarpması ve Evde Yapılabilecekler

Güneş çarpması çocukları yetişkinlere göre daha hızlı ve daha çok etkileyebilir. Bunun temel sebebi çocukların savunma mekanizmalarının yetişkinlere göre daha yetersiz olması kaynaklıdır. Çocuklar bu gibi durumlara sürekli maruz kalmadığı için vücutları bu gibi durumlarda ne yapacağını bilemez ve çabuk etkilenir. Çocuklarda güneş çarpması yaşandığı durumlarda evde yapabileceğiniz şey yetişkinlerde olduğu gibi soğuk duş aldırmak, soğuk uygulama yapmak ve bol bol sıvı tüketmesini sağlamaktır.

Güneş Çarpmasında Soda İçilir mi?

Evet, bu gibi durumlarda normal su yerine soda tüketmek vücudun kaybettiği tuz ve mineralleri yerine koymakta daha etkili olacağı için soda içilebilir. Özellikle asitli sodalardan ziyade mineralli su olarak marketlerden temin edebileceğiniz suları tüketmek semptomların azalmasında etkili olacaktır.

Güneş Çarpmasında Ateş Düşürücü İlaç Kullanımı

Güneş çarpması ve mide bulantısı şikayetlerinde bilinçsiz ilaç kullanımı daha ciddi sorunlara yol açabilir. Bu gibi durumlarda ateş düşürücü ilaçlar karaciğere olumsuz etki edeceği için tavsiye edilmemektedir ve ateş düşürücü ilaçlar güneş çarpmasında etkili olmaz.

Güneş çarpması ve mide bulantısı şikayetleri evde uyguladığınız yöntemlerle saatler içinde geçmediyse günün çıkmasını beklemeden kişiyi hastaneye götürmeniz çok önemlidir.

İshal ve Mide Bulantısı

Günlük hayatımızı kötü anlamda etkileyen, genellikle yediklerimize bağlı olarak gelişen, mide-bağırsak sağlığımızın bozulması sonucu ortaya gelen ishal, ciddiye alınmadığı takdirde ölümcül olabilmektedir. Özellikle ishal ile kaybedilen sıvının yerine konması oldukça önem arz etmektedir. İshale halsizlik eşlik etmesi durumunda yapmanız gereken tek şey yatmak ve sürekli tuvalete çıkmak değil düzenli beslenme ve yeterli sıvı almaktır.

İshal ve mide bulantısı beraber görülüyorsa gıda zehirlenmesi, enfeksiyon veya sindirim sisteminde bir bozukluk olabilir. Mide bulantısı ve ishal ile birlikte ateş, iştah kaybı, titreme gibi belirtiler de varsa zaman kaybetmeden doktora başvurulması gerekir. Basit görünen ishal biraz önce de bahsettiğimiz gibi dikkat edilmediği takdirde ölümcül sonuçlara yol açabilir. Yetişkinler bir nebze ne yapmaları gerektiğini bilse de konu bebek veya çocuksa vakit kaybetmeden doktora başvurulması hayati önem taşımaktadır.

Mide Bulantısı ve İshal Neden Olur?

  • Coronavirüs
    Covid-19 virüsünün neredeyse tüm varyantlarında ishal şikayeti meydana gelebilmektedir. Her ishal olduğunuzda Coronavirüse yakalandığınızı düşünmeniz doğru değildir. İshalinize ateş, halsizlik, eklem ağrısı, baş ağrısı gibi semptomlar da eşlik ediyorsa bu durumda Covid-19 testi verebilirsiniz.
  • Stres
    Stres direkt olarak vücudumuzun 2. beyini kabul edilen bağırsakları etkiler. Bağırsakların çalışmasını bozan stres durumları ishal ve kabızlığa hatta bazen ishal-kabızlık döngüsüne yol açabilir.
  • Mideyi üşütmek
    Halk arasında mideyi üşütmek olarak bilinen gastroenterit aslında zararlı bakterileri sindirim sistemimize almaktan kaynaklanmaktadır. Tabii ki sadece bakterileri suçlayamayız, soğuğun da mide ve bağırsak çalışmasını ciddi şekilde etkilediği bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış durumda.
  • Bağırsak enfeksiyonları
    Bağırsakta oluşan enfeksiyonlar da bağırsak bakteri familyasını doğrudan etkilemektedir. Bunun sonucunda kanlı ishal, normal ishal ve kabızlık gibi şikayetler ortaya çıkabilmektedir. Ağrı, acı ve şişkinlik durumunuza bağlı mide bulantısı şikayetleriniz de meydana gelebilir.
  • Tabak, çatal-kaşık, bardak ve havlu gibi şeylerin başkalarıyla ortaklaşa kullanılması
  • Parazitler
  • Yanlış antibiyotik kullanımı
    Antibiyotik kullanımı bağırsak familyası için oldukça zararlıdır. Bağırsağımızda milyonlarca yararlı bakteri bulunmaktadır ve antibiyotikler bu  bakterileri de öldürebilmektedir. Böyle bir durumda bağırsağımızın çalışma prensibi bozulacaktır.
  • Sağlıksız, yetersiz beslenme
  • Çürük, tarihi geçmiş veya yeterince hijyenik olmayan gıdalar tüketme ishal ve mide bulantısı nedenleri arasında gösterilebilir.

Kusma ve İshal Neden Olur?

Bu durum özellikle çocuklarda sık görülür. Onların bağışıklık sistemi tam olarak gelişmediği için hastalıklara daha yatkındırlar.

Sindirim sistemine giren zararlı mikroorganizmalar dengeyi bozarak mide bulantısı, kusmaya ve ishale sebebiyet verir.

İshal ve Mide Bulantısı Nasıl Geçer?

İshal, vücudun su kaybetmesine yol açar. Bunun için bol bol sıvı takviyesi almak önemlidir. Fakat suyu birden değil, yavaş yavaş içmek gerekir. Aksi takdirde mide bulantısı daha da artar.

Mide bulantısı ve ishal tedavisi için çeşitli ilaçlardan yararlanılabilir. Doktor önerisi olmaksızın herhangi bir ilaç kullanmamalısınız. Yoksa hem rahatsızlığınız kötüleşebilir hem de farklı sağlık problemleri yaşayabilirsiniz.

İshal ve mide bulantısına ne iyi gelir? sorusunun en bilinen cevabı, tuz-su karışımıdır. Suyu ısıtıp içine biraz tuz ekleyerek tüketmek ishali ve mide bulantısını kesebilir.

İshal nedeniyle kaybedilen sıvıyı yerine koymak için çorba, komposto, taze sıkılmış meyve suyu gibi ürünler de tercih edilebilir.

Öte yandan rahatsızlık geçene kadar bağırsak hareketlerini hızlandırabilecek gıdalardan uzak durmak gerekir. (Örneğin fast-food ürünler, çok şekerli veya yağlı besinler gibi.)

İshal ve Mide Bulantısı Olanlar Ne Yemeli?

  • Elma
  • Kahve
  • Muz
  • Şeftali
  • Yoğurt (Diğer süt ürünlerinden ve sütten kaçınmak önerilir.)
  • Pirinç
  • Ekmek
  • Makarna
  • Zencefil ve Zencefil Çayı
  • Sandviç, tost bunlardan bazılarıdır.

Mide Bulantısı ve İshal için İlaç

Doktorunuz, çok gerekli olmadıkça bunun için ilaç önerisinde bulunmayacaktır. Çünkü ishal ve kusma, vücudun kendisine rahatsızlık veren maddeyi uzaklaştırabilmek için kullandığı yararlı bir mekanizmadır.

İshaliniz ve mide bulantınız şiddetliyse, sık sık tekrarlıyorsa, uzun süredir devam ediyorsa ilaç tedavisine başvurulabilir. Hafif seyretmesi hâlinde bol bol istirahat etmek, bol bol su tüketmek ve yukarıda bahsettiğimiz yiyecekleri tüketmek fazlasıyla iyi gelecektir.

Mide Bulantısı ve İshal’de Ne Zaman Doktora Gitmeliyim?

Mide bulantısı ve ishal gibi semptomların her bünyede farklı etkiler yarattığını göz önünde bulundurursak doktora gitme zamanını da en iyi sizin karar vereceğinizi söyleyebiliriz. Eğer ki bünyeniz dirayetli ise, doktora gitmeyi çok sevmiyorsanıza aşağıdaki durumlarda doktora başvurmanız gerektiğini de hatırlatmak isteriz.

  • 3 günden uzun sürdüyse
  • Günde 7 kere tuvalet ihtiyacınız oluştu ve ertesi gün de aynı şekilde devam ediyorsa
  • Halsizlik, eklem ağrısı, kusma, ateş gibi semptomlar ishalinize eşlik ediyorsa
  • Yeterli miktarda sıvı tüketemiyorsanız

Yukarıdaki maddelerin her birini ayrı ayrı değerlendirmelisiniz. Herhangi birisi varsa doktora gidip tıbbi tedaviye başvurmalısınız demektir. Unutmayın, ishal şakaya gelmez, ciddi sonuçlara yol açabilir.

Mide Bulantısı ve İshal Hakkında Önemli Bilgilendirme

Mide bulantısı ve ishal şikayetleri genellikle birlikte görülebilir ve bir hastalıktan ziyade hastalığın belirtisidir. Bu iki durum birlikte değerlendirilmeli, doğal tedaviler ile 3 gün içerisinde çözüme ulaşmazsa acilen bir doktora tedavi olunulmalıdır. 3 günlük süre şiddetli ishal için geçerli değildir, günde 7 defayı aşkın şiddetli ishal durumunda halsizlik meydana gelmesi normaldir, bu durum ertesi gün de aynı şekilde devam ederse tıbbi destek alınması gerekmektedir.

 

Exit mobile version