Faranjit Mide Bulantısı Yapar mı?

Farenjit mide bulantısı yapar mı sorusunun özetle cevabı evet, farenjit mide bulantısı yapar. Fakat bu cevabı öğrenmekle cevabı anlamak arasındaki fark için makalemizi okumanızı tavsiye ederiz. Öncelikle farenjit nedir, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir gibi soruların cevabını verelim.

Farenjit Nedir?

İnsanların hayatları boyunca en fazla yakalandığı hastalıklardan birisi olan farenjit genellikle kış mevsiminde kendisini gösterir. Ateş, halsizlik ve özellikle boğaz ağrısı gibi şikayetlere sebep olur. Boğazda ve yutakta tahrişe sebep olan farenjitti iki başlıkta inceleyebiliriz. Bunlar akut ve kronik farenjittir.

Akut Farenjit ile Kronik Farenjittin Farkları

Anlık olarak ortaya çıkan farenjitte akut farenjit denir. Bu hastalıkta iyileşme süreci kısadır ve boğaz ağrısı, ses kısıklığı, ateş gibi semptomlar gösterir. Kronik farenjit ise genellikle kuru öksürük, boğazda gıcıklanma hissi ya da yutkunamama gibi şikayetlere sebep olur ve sürekli kendisini tekrar eder. Bir diğer ayırt edici durum ise akut farenjitte genellikle boğazda yanma hissi varken kronik farenjitte boğazda tahriş yaşanmıştır.

Farenjit Neden Olur?

Kronik Farenjit Nedenleri

Kronik farenjitin temel nedeni boğaz tahrişidir. Sürekli olarak boğaz tahriş problemi yaşayan kişilerde kronik farenjit gelişir. Bunun yanında burun kemiğinde eğrilik olan bireylerde burunda ortaya çıkan hastalıklar nedeniyle kişi solunum ihtiyacını ağız yoluyla karşılayacağı için kronik farenjit görünme sıklığı oldukça yüksektir. Bunlar dışında şu sebepleri de sıralayabiliriz:

  • Mesleki deformasyon: İşi gereği sürekli olarak konuşmak zorunda olan kişilerde kronik farenjit görülme sıklığı yüksektir. Öğretmen, politikacı, doktor, hemşire, garson gibi meslekleri yapan kişilerin boğaz yolunu dinlendirmeleri gerekmektedir.
  • Yetersiz sıvı tüketimi: Boğaz yolu tahribatında en büyük etmenlerden birisi de boğaz kuruluğudur. Vücudumuz her ne kadar tükürük üreterek bu yolu nemli tutmaya çalışsa da biraz efor harcama sonrasında bu tükürük miktarı yeterli gelmemekte ve yeterli sıvı alınmazsa da farenjit meydana gelebilmektedir.
  • Tütün mamülleri tüketimi: Doğrudan boğaz tahribatına sebep olan sigara, nargile gibi tütün mamüllerinin tüketimi farenjite sebep olur. Fazla içilmesi durumunda farenjit ve mide bulantısı şikayetleri aynı anda görülebilir bunun temel sebebi ise boğaz tahribatı ve yetersiz oksijenlenmedir.
  • Reflü: Mide asidinin yemek borusundan boğaza ulaşması neticesinde boğazda çeşitli tahrişler oluşur. Bu gibi durumlarda gerekli önlemler (sıvı tüketimi, ilaç kullanımı) alınmazsa farenjit şikayeti ortaya çıkar.
  • Acı ve Baharatlar: Boğazınızı ve yutağınızı tahriş edecek her türlü gıda ve baharattan uzak durmanız gerekir. Bunları tüketmek istiyorsanız doğrudan yemek yerine yemeklerle birlikte tüketmelisiniz.

Akut Farenjit Nedenleri

Akut farenjitin ortaya çıkmasının temel nedeni virüslerdir. Soğuk algınlığı gibi hastalıklarda bağışıklık sisteminin düşmesiyle birlikte akut farenjit şikayetleri ortaya çıkar. Hasta kişilerle dar alanda bulunmak ya da normalden daha soğuk olan bir yerde boğazlarınızı korumadan gezmeniz durumunda akut farenjit ortaya çıkabilir. Özellikle bu gibi durumlarda midenizi üşütürseniz mide bulantısı ve kusma şikayetleri de yaşayabilirsiniz. Bu şikayetlerde akut farenjitin ortaya çıkmasına sebep olur.

Farenjit Belirtileri

Virüs veya bakteri kaynaklı ortaya çıkan farenjitin bir anda ortaya çıkanına akut, sürekli tekrar edenine ise kronik farenjit dendiğini belirtmiştik. Bu iki farenjit türünü birbirinden ayırmak için belirtileri göz önünde bulundurabiliriz.

Akut Farenjit Belirtileri

  • Boğazda yanma ve ağrı
  • Ateşlenme
  • Halsizlik ve kırgınlık
  • Burun akması
  • Yemek yerken boğazda takılma hissi
  • Yutkunurken zorlanma

Kronik Farenjit Belirtileri

  • Yutkunurken boğaz ağrısı
  • Öksürük atakları
  • Hafif boğaz ağrısı

Farenjit Mide Bulantısı Yapar mı?

Farenjit ve mide bulantısı genellikle aynı anda ortaya çıkan şikayetler değildir. Buna karşın akut farenjitin nasıl geçtiği ya da kronik farenjitte reflü şikayetinizin şiddetine göre farenjit mide bulantısı şikayetlerine sebep olabilir. Özellikle akut farenjitte ateş ve halsizlik şikayetine yönelik önlem alınmazsa beslenme şikayetleri meydana gelir ve yetersiz beslenme sonrasında mide bulantısı şikayeti görülür. Farenjit ve mide bulantısı şikayeti yaşadığınızda mide bulantısına iyi gelen mucizevi tavuk suyu çorba tarifimize göz atabilirsiniz. Hem boğaz ağrınıza hem de mide bulantınıza iyi geleceği için sizi rahatlatacaktır.

Farenjit Tanısı Nasıl Konulur?

Yukarıdaki belirtileri gösterdiğiniz anda ben farenjit oldum diyemezsiniz. Farenjit tanısını koyacak olan kişiler alanında uzmanlaşmış kbb (kulak-burun-boğaz) doktorları, sağlık ocağındaki aile hekiminiz veya acil doktorlarıdır. İnternetten araştırdığınız bilgilere dayanarak kendinize tanı koymamalısınız. Kendinize koyacağınız ön tanı sonrası tedavi yöntemlerini denemenize rağmen iyileşme göstermezseniz tıbbi destek için hastaneye gitmeniz gerekir. Doktora gittiğinizde öykünüzü (belirtilerin ne zaman başladığı, ne şekilde ilerlediği, geçirmek için neler yaptığınız) dikkatli şekilde anlatmalısınız. Bu durumda doktorunuz herhangi bir test işlemi yapmasına gerek kalmadan tanınızı koyabilir.

Farenjit Bulaşıcı mıdır?

Evet, virüs ve bakteri kaynaklı farenjit bulaşıcıdır. Hastalarla aynı ortamlarda bulunmak, aynı eşyaları kullanmak sizin de hasta olmanıza sebep olur. Bu yüzden yakınlarınızda farenjit olan birisi varsa teması minimuma indirmeniz sağlığınız açısından önemlidir.

Farenjit Tedavisi

Özellikle akut farenjitte doktorunuz size boğazınız için antibiyotik ilaç tedavisi veya sprey tedavisi sunacaktır. Bu tedaviye uymanız durumunda ortalama 2-3 günde tamamen iyileşmiş olursunuz. Bunun haricinde doktora gitmediyseniz evde yapabileceğiniz bazı şeylerle iyileşebilir veya şikayetlerinizi hafifletebilirsiniz. Bunun için öncelikle şikayetlerinizi netleştirmeniz ve adım adım tedaviye başlamanız gerekmektedir. Örneğin sadece boğaz ağrısı şikayetiniz başladıysa ılık bir şeyler tüketerek boğazınızı yumuşatmayı deneyebilirsiniz. Ateş şikayeti de ortaya çıktıysa soğuk uygulama yöntemiyle ateşinizi bastırabilirsiniz. Bunlara rağmen şikayetlerinizde azalma olmadıysa ve hatta artış meydana geldiyse tıbbi tedavi için bir hastaneye ya da sağlık ocağına gitmeniz gerekir. Evde bulunan ilaçları doktora danışmadan kullanmak şikayetlerinizi arttırabileceği için kesinlikle tavsiye ettiğimiz bir şey değildir.

Farenjite Evde Yapabilecekleriniz

  • Tuzlu suyla gargara yapmak
  • Bol bol su tüketmek
  • Ilık şeyler içmek
  • Kaynatılmış elma tüketmek
  • Boğazı sıcak tutmak
  • Adaçayı, ıhlamur gibi yeşil çaylar tüketmek
  • Mide bulantısına iyi gelen çaylar içmek

Farenjit genellikle bol bol su tüketerek atlatılabilen bir hastalık olmasına karşın yeterli önlem alınmaması durumunda aşırı halsizliğe sebep olur. Bu durumda gündelik hayattaki işlerinizi yapamayacağınız için olumsuz etkilenirsiniz. Bu yüzden evde yapılabilecek yöntemleri denemenize rağmen iyileşme göstermezseniz doktorunuza başvurun. Hayat kalitenizi yüksek tutmak için önemli bir adımdır.

Farenjit ve Mide Bulantısı Özet

Faranjit ağız boşluğunu kaplayan yutağın iltihaplanmasıdır. Faranjite solunum yoluyla ağzımızdan aldığımız mikroplar neden olmaktadır. Faranjit tedavi edilmezse zatürree, faranjit ve kalp kapakçığı iltihabı gibi ciddi sorunlara neden olabilir. Faranjit belirtileri arasında ateşin sürekli yükselmesi, iştahsızlık, öksürük, ses kısılması, boğaz ağrısı, kaşınması, mide bulantısı ve kusmadır.

Hastalık bir anda başlamışsa akut faranjit söz konusudur. Hastalık uzun bir zaman sonra ortaya çıkmışsa kronik farenjitten söz edilebilir. Akut faranjit 3 ile 10 gün arasında iyileşme gösterir. Kronik faranjit sırasında mide sıvısı arttığı için mide bulantısı ve iştahsızlık oluşmaktadır. Hasta beslendiği halde mide bulantısı devam ederse kusma da görülebilir.

Akut faranjit tedavisinde sıcak şifalı çaylar ve tuzlu gargara yapılması yeterli olabilir. Hastalığın sebebi bakteriyse antibiyotik kullanılmalıdır. Kronik faranjitte ise öncelikle hastalığa sebep olan etkenlerden uzak durmak gerekir.

Sigara, alkol, kimyasal ilaçlar burun deliklerinde tahribat yaratarak burun yerine ağızdan nefes alınması sebebiyle nefes borusunda oluşan kuruma kronik faranjite neden olur. Okaliptus, adaçayı, papatya çayı ve hastalığın belirtilerinden mide bulantısına da iyi gelen nane limon içilmelidir.

Kaloriferli evler kışın evdeki havayı kuruttuğundan kaloriferlerin üzerine buhar yapması için su dolu kaplar konulmalıdır.

Doktor tarafından faranjit tespitinde mutlaka boğaz kültürü alınmalı, mikrobik olup olmadığına bakılmalıdır. Mikrobik ise antibiyotiklerle, değilse sıvılarla, mide şikâyetleri varsa düzeltilmesiyle, sinüzite bağlı geniz akıntısı varsa tedavisiyle faranjitin tedavisi mümkün olmaktadır. Hastaların sigara ve alkolden uzak durması da çok büyük önem taşımaktadır.
Hastalara bol sıvı, yumuşak yiyecekler, çorba ve boğazdaki yangıyı azaltmak için dondurma verilmelidir. Tuzlu suyla gargara da ihmal edilmemelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version